Afrikaanse roots

De Capoeira geschiedenis begon in de zestiende eeuw, toen Brazilië nog een kolonie van Portugal was. De slave werkkracht werd op grote schaal gebruikt in Brazilië, voornamelijk in de molens (suiker boerderijen) in het noordoosten van Brazilië. Veel van deze slaven kwamen uit de streek van Angola, dat was ook een Portugese kolonie. In Afrika hadden de angolezen veel dansen op het ritme van muziek.

 

In Brazilië

Toen ze aankwamen bij Brazilië, de afrikanen realiseerde de noodzaak om vormen van bescherming tegen geweld en onderdrukking van de Braziliaanse kolonisten te ontwikkelen. Ze waren constant doelwit van gewelddadige praktijken en straffen van hun eigenaars. Toen ze weg de boerderijen vluchtten, werden zij vervolgd door de “Capião do mato”, een soort van toezicht houders die een zeer gewelddadige manier hadden om de slaven terug te vangen.

 

Slaven eigenaars hebben elke vorm van gevecht oefening door de slaven verbood, dan werdt dans bewegingen en ritme aaneensluit  bij de vecht. Zo ontstond capoeira, een gevecht kunst verkapte in een dans.
De oefening van capoeira was een belangrijk  tool voor de culturele en fysieke weerstand van de slaven.

 

De oefening van capoeira was gedaan  in de buurt van “senzalas” (een soort opslag ruimt die werd gebruikte als slaap plek voor de slaven). Vaak was het in een gebieden met kleine struiken, genoemd op het moment als “capoeira” (lage gras) of capoeirão. Vandaar is de naam capoeira. De training van capoeira had als belangrijkste functies de cultuur behouden, verlichten  van de stress, het fysieke onderhoud en gezondheid .

 

Tot 1930, de praktijk van capoeira werd verboden in Brazilië. Het werd gezien als een gewelddadige en subversieve praktijk. De politie kreeg de bevel om iedereen die capoeira beoefend te arresteren. In 1930, een belangrijke capoeira meester bekend als Mestre Bimba, presenteerde capoeira als een vorm van sport, educatie en gevecht kunst voor de toenmalige president Getulio Vargas. De president was helemaal onder de indruk en vond het zo leuk dat hij capoeira tot een officieel nationale sport heeft erkend.

Drie stijlen van capoeira

Capoeira heeft drie stijlen die verschillen tussen bewegingen en muzikale ritme begeleiding.

  • De oudere stijl, gemaakt op het moment van de slavernij is de Capoeira Angola. De belangrijkste kenmerken van deze stijl zijn: slow muzikaal ritme, lagere bewegingen (dicht bij de grond) en veel “malícia” (slimheid met de intentie om de andere speler te verslaan).
  • De Regional stijl wordt gekenmerkt door een mengsel van veel malícia met snelle bewegingen, en ritmen. De slagen zijn snel en droog en de acrobatiek worden niet gebruikt.
  • Het derde type capoeira is de hedendaagse, die enkele bewegingen van angola en regional verenigt. De laatste stijl van capoeira is de meest beoefende tegenwoordig.

 
Voor meer informatie over capoeira geschiedenis, neem gerust contact met ons op.