11

May

Mei

Alle vogels leggen een ei en de fruitbomen staan volop in bloei. Onze natuur toont zich van haar mooiste kant in mei, de bloeimaand bij uitstek. Sommige dieren en planten hebben de maand mei zelfs in hun naam staan. Denk maar aan de meikever, de meivis of de meidoorn. Zullen we van deze maand ook een capoeira maand van maken?

 

OVER HET FESTIVAL

Op vrijdagavond 14 april zijn de deelnemers goed opgewarmd door Jesse Marujo, Jure Canguru en Marit Sereia. Ondertussen was Koen Ferrugem live capoeira muziek aan het maken. Toch was het plaatje niet compleet, want de speciale gasten waren (nog) niet aanwezig. Leerlingen en ouders vroegen zich af: “waar blijven de Brazilianen”? Maar gelukkig waren ze er even later en was het feest officieel begonnen.

Zaterdag 15 april scheen de zon boven aan de blauwe hemel, het was een perfecte dag om buiten capoeira te presenteren. De stad Den Bosch keek vol bewondering naar een spectaculaire combinatie van acrobatiek, vecht-dans en muzikaliteit. Dat was geweldig!

In de gymzaal leerden ouders en kinderen met de trommels het ritme van afroxé, waar tegelijkertijd een deel van de groep de uitdaging aanging om sommige acrobatiek te beoefenen.   

Met een combinatie van gezamenlijk spel van percussie en afro-Braziliaanse dans beëindigden de activiteiten.

Het was nog niet eens 22 uur ‘s ‘avond en er was een rij om binnen de Bossche Brouwers aan de Vaart te komen om te genieten van lekkere Braziliaanse livemuziek en samba dans. Wat een leuke, gezellige avond is dit geweest!

Leerlingen waren allemaal zenuwachtig, dat was zondag 16 april. De doop en koordwisseling was aan bod. Bij deze mijn proficiat aan alle nieuwe capoerista’s en aan de leerlingen die een nieuw koord hebben verdiend!

4e UBUNTU CAPOEIRA

Na 3 jaren lang corona maatregelen was het moeilijk om de kinderwedstrijd te organiseren. Gelukkig zijn de maatregelen niet meer nodig, Corona onder controle en kunnen alle activiteiten weer plaatsvinden.

In capoeira zelf is het moeilijk om in alle onderdelen -dans, vechtkunst, acrobatiek en muziek- de beste te kunnen zijn. Dat komt omdat we verschillen van elkaar en ook verschillende talenten hebben. Sommige mensen hebben meer aanleg voor vechten, anderen voor acrobatiek en anderen zijn meer muzikaal. UBUNTU betekent ‘Ik ben, omdat we zijn’. Aangezien capoeira echt een activiteit is waar we elkaar nodig hebben om een geheel te vormen, past deze naam er goed bij. Een moment waar de kinderen hun capoeira talenten samenbrengen om een mooi en spectaculaire beleving te ervaren. Er is uiteraard een 1e plaats, maar als we goed bekijken wint uiteindelijk iedereen bij deze leerzame gebeurtenis.

 

By anum|Nieuws|0 comment

Leave a Comment