Wat is capoeira?

Capoeira is een Braziliaanse activiteit die dans, muziek, acrobatiek en vecht vermengt in harmonieus spel. Capoeira speelt zich af in een cirkel, de roda genoemd. Binnen deze kring spelen steeds 2 mensen en vertonen deze spelers sensationele acrobatiek vecht-en danstechnieken. De rest van de groep zorgt voor opzwepende muziek en zang, zodat de twee spelers in de kring veel energie krijgen.

 

Kunst en Cultuur

Door zijn muzikaliteit en kunstzinnigheid, is capoeira bijzonder cultuurrijk waarbij mensen zelfgemaakte instrumenten bespelen, dansen, een nieuwe cultuur en een nieuwe taal leren.
De capoeira Roda was ook in 2014 door United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO) tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid erkend.

 

Sport en Recreatie

Capoeira is een uitstekende activiteit als je wilt werken aan je uithoudingsvermogen, reactie vermogen, kracht, balans, flexibiliteit,  ritmisch gevoel

 

Afrikaanse roots

De Capoeira geschiedenis begon in de zestiende eeuw, toen Brazilië nog een kolonie van Portugal was. De werkkracht van de slaven werd op grote schaal gebruikt in Brazilië, voornamelijk in de molens (suiker boerderijen) in het noordoosten van Brazilië. Veel van deze slaven kwamen uit de streek van Angola, dat was ook een Portugese kolonie. In Afrika hadden de Angolezen veel dansen op het ritme van muziek.

 

In Brazilië

Toen ze aankwamen in Brazilië, realiseerden de afrikanen zich dat het noodzakelijk was om een vorm van bescherming tegen geweld en onderdrukking van de Braziliaanse kolonisten te ontwikkelen. Ze waren constant doelwit van gewelddadige praktijken en straffen door hun eigenaars. Toen ze weg van de boerderijen vluchtten, werden zij vervolgd door de “Capião do mato”, een soort van toezichthouder die een zeer gewelddadige manier had om de slaven terug te vangen.

Slaven eigenaars hebben elke vorm van gevecht beoefening door de slaven verboden, dan werd dans en ritme toegevoegd aan het vechten. Zo ontstond capoeira, een gevecht kunst verkapte in een dans.

De oefening van capoeira was een belangrijke tool voor de culturele en fysieke weerstand van de slaven. De oefening van capoeira werd gedaan  in de buurt van “senzalas” (een soort opslag ruimt die werd gebruikte als slaap plek voor de slaven). Vaak was het in een gebieden met kleine struiken, genoemd op dat moment als “ca-poera” (lage gras) of capoeirão. Vandaar is de naam capoeira. De training van capoeira had als belangrijkste doelen: de cultuur behouden, verlichten van de stress, het fysieke onderhoud en gezondheid.

Tot 1930, de beoefening van capoeira werd verboden in Brazilië. Het werd gezien als een gewelddadige en subversieve praktijk. De politie kreeg het bevel om iedereen die capoeira beoefende te arresteren. In 1930 presenteerde een belangrijke capoeira meester, bekend als Mestre Bimba, capoeira als een vorm van sport, educatie en gevecht kunst voor de toenmalige president Getulio Vargas. De president was helemaal onder de indruk en vond het zo leuk dat hij capoeira tot een officiele nationale sport heeft erkend.

 

Twee stijlen van capoeira

Capoeira heeft twee stijlen die zich onderscheiden in bewegingen en muzikale ritmes.

Capoeira Angola is de oudere stijl, gemaakt tijdes de slavernij. De belangrijkste kenmerken van deze stijl zijn: Langzamer ritme, lagere bewegingen (dicht bij de grond) en veel “malícia” (slimheid met de intentie om de andere speler te verslaan).

De Capoeira Regional stijl wordt gekenmerkt door een mengsel van veel malícia met snelle bewegingen, en ritme. De slagen zijn snel en droog met veel acrobatiek.